Vijesti

U gradu Karlovcu, dana 13 ožujka 2019.g. održana edukativna radionica na temu „Suzbijanje diskriminacije na lokalnoj razini“

Dana 13.3.2019.g. Inicijativa mladih za ljudska prava i Projekt građanskih prava Sisak u Karlovcu održali su edukativnu radionicu na temu „Suzbijanje diskriminacije na lokalnoj razini“

Suzbijanje diskriminacije na lokalnoj razini predstavlja važan zadatak općina i gradova jer upravo su općinska i gradska tijela najbliža građanima. Jedinice lokalne samouprave imaju bitnu ulogu u povezivanju institucija i građana te je u tom smislu potrebno usmjeriti pozornost na mogućnost djelovanja lokalne uprave u cilju omogućavanja efikasnog ostvarivanja prava svih građana i građanki. 

Nikola Puharić programski direktor YiHR  predstavio je dionicima , nacionalno zakonodavstvo, te međunarodne i regionalne antidiskriminacijske zakonske okvire,te ih upoznao s pojmom diskriminacije, oblicima,  te što se sve može definirati kao diskriminacija, kako je prepoznati i prevenirati u svakodnevnom životu.

Pojam diskriminacija često se spominje u svakodnevnom govoru, kada smatramo da nam je nanesena nepravda. Osoba je diskriminirana ako je stavljena u nepovoljniji položaj zbog jedne ili više osobnih karakteristika. Do diskriminacije vrlo često dovode predrasude, a ona može obuhvaćati neprijateljsko ponašanje, segregaciju, ponekad čak i otvoreno nasilje. Bilo kakav oblik diskriminacije zabranjen je Zakonom, te se može zamijetiti kako je učestala u Hrvatskoj ali je građani teško prepoznaju i rijetko prijavljuju.

Kroz ovakav vid radionice nastoji se ljude osvijestiti što zapravo predstavlja diskriminacija, kako je i na koji način prijaviti središnjem tijelu, opunomoćeniku HS za promicanje i zaštitu ljudskih prava i sloboda utvrđenim Ustavom, Zakonima i međunarodnim aktima – Pučkom pravobranitelju.

Bilo je riječi o najčešćim oblicima diskriminacije, a to su na temelju etničke pripadnosti, spola, seksualne orijentacije, vjere i dobi. Najčešće se doživljava na radnom mjestu i to od ljudi na visokim položajima te tiče se povrede prava i dobrobiti djece.

Karlovac je jedan od gradova u kojem je održano predavanje na ovu temu, te organizator je istaknuo kako je svijest o postojanju ovog problema  povećana,  stoga se uvijek očekuje velik odaziv.

Zaključak radionice: Zajednički smo jači te su se dionici radionice složili  kako je potrebno što više uključiti se u prevenciju diskriminacije u svim područjima života,  jer diskriminacija rezultira otežanim ili onemogućenim ostvarenjem određenih ljudskih prava i čini razdvajanja.

Slične objave

Back to top button
Anketa

Kad biste bili diskriminirani, biste li prijavili diskriminaciju?

Loading ... Loading ...

Smatrate li da je besplatna pravna pomoć potrebna građanima?

Loading ... Loading ...