Vijesti

Održan okrugli stol na temu nacrta Zakona o stečaju potrošača

Projekt građanskih prava Sisak sudjelovao je 11.veljače 2015.god. s početkom u 10:00 u prostorijama Ministarstva pravosuđa na Okruglom stolu s temom „ Nacrt prijedloga Zakona o stečaju potrošača“.

Ostale dionike činili su: predstavnici Ministarstva financija – Porezna uprava, Ministarstva gospodarstva, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Hrvatske udruge banaka, Financijske agencije, Hrvatske odvjetničke komore, Hrvatske javnobilježničke komore, Hrvatske udruge poslodavaca, „Potrošača“ – Društva za zaštitu potrošača, Udruge Franak, Hrvatske udruga za mirenje, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Udruge Blokiranih.

Okrugli stol započeo je riječima ministar pravosuđa Orsata Miljenića da će se prezaduženim građanima predmetnim Zakonom omogućiti prilika za novi odgovorniji početak. Cilj je postići balans. Prezaduženima dati izlaz, a istovremeno povećati naplatu, jer se dug mora vratiti. Ministar Orsat Miljenić je kazao da je potrošački stečaj zamišljen kao krajnja mjera iz koje bi dužnici u konačnici izlazili bez dugova, jer bi ih vjerovnici djelomično otpisali. No, dužnici bi ostali i bez imovine, čak i nekretnine u kojoj stanuju, ako dugove ne podmire u petogodišnjem stečajnom razdoblju. Tzv. osobni bankrot mogu zatražiti svi koji najmanje tri mjeseca nisu u stanju podmiriti svoje dugove veće od 30 tisuća kuna, ali i oni što obavljaju samostalnu djelatnost, a nemaju više od 20 vjerovnika te im dugovi ne prelaze sto tisuća kuna.
Ministar je istaknuo da je to mjera koja će mnogima omogućiti da izađu iz dužničkog ropstva, ali bit će teško. Dio dugovanja građana u konačnici namirit će se iz proračuna kao „izraz solidarnosti“.

U ministarstvu očekuju da će se većina stečajeva riješiti izvansudskim postupkom putem savjetovališta Financijske agencije (Fina) koja bi bila posrednik u sporazumu potrošača i vjerovnika. Ako ne dođe do izvansudskog sporazuma slijedio bi postupak pred općinskim sudom koji bi, nakon pripremnog ročišta, u konačnici odlučivao o prijedlogu za oslobođenje dužnika od njegovih obveza. U slučaju da dužnik ima imovinu, imenovani povjerenik bi njome mogao upravljati i unovčiti je kako bi namirio vjerovnika, no pritom bi, upozoravaju u ministarstvu, morao voditi računa o dostojanstvu potrošača kojemu mora ostati dovoljno novca za namirenje osnovnih životnih potreba i troškova stanovanja.

Ministar je svoju prezentaciju zaključio sljedećim: država će za cijeli projekt godišnje izdvajati oko pet milijuna kuna.

Nakon održanog sastanka i predstavljenog Nacrta prijedloga Zakona o stečaju potrošača, održana je rasprava sudionika Okrugloga stola. Neke od njih navodimo.

Antun Rupa iz Udruge blokirani istaknuo je činjenicu da predmetni Zakon predviđa troškove koje dužnici ne mogu platiti. Kazao je Antun Rupa i sljedeće: „ako imate novac na računu, banka na njega uplaćuje kamate od 0,10 posto, dok istovremeno dužnici zateznu kamatu plaćaju 12 posto“. Upravo iz tog razloga mnogima je jedino rješenje suicid, zaključio je Antun Rupa.

Ilija Rkman iz Društva za zaštitu potrošača istaknuo je da je, uz prijedlog zakona koji se predstavlja kao mogućnost novog “odgovornog početka”, trebalo napraviti opsežno istraživanje koje bi pokazalo koliko je ljudi u Hrvatskoj posljednjih godina oboljelo zbog dužničkog “mača iznad glave”.

Direktor Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček smatra da je riječ o dobrom prijedlogu, na kojem se dugo radilo, jer je vrlo teško naći mjeru koja bi zadovoljila obje strane. No, Vladi je prigovorio što nepodmirenim dugovanjima nije pristupila cjelovito već se problem rješava na nivou raznih ministarstva pa su prije prijedloga zakona o stečaju potrošača svoje posebne projekte predstavili, primjerice, resor financija i socijalne skrbi. Ustvrdio je i da je stečaj “neželjen ishod” te kako ne bi smio biti cilj da u njega ide puno ljudi.

Predstavnik Odvjetničke komore Mladen Klasić kazao je da kada se govori o stečaju potrošača “nema mjesta euforiji”, jer je riječ o teško ostvarivom cilju koji u konačnici neće riješiti položaj dužnika.

Ističemo da do 28. veljače traje javna rasprava o prijedlogu Zakona o stečaju potrošača.

IMG_9531 IMG_9555

Slične objave

Back to top button