Romska nacionalna manjina u Sisačko-moslavačkoj županijiVijesti

Posjet PGP-a Sisak Hrvatskom saboru

Posjetom Hrvatskom saboru 25.11.2013.g. provedena je i zadnja aktivnost u sklopu romskog projekta „Izgradnja kapaciteta romskih organizacija civilnog društva u Sisačko – moslavačkoj županiji“ koji završava 30.11.2013.g.

Ukupno je četrnaestero romskih predstavnika zajedno s predstavnicima PGP-a i partnera na projektu udruge mladih „Novi svijet“ Luščani posjetilo Hrvatski sabor radi sastanka sa saborskim zastupnikom romske i još jedanaest nacionalnih manjina, Veljkom Kajtazijem, ali i radi razgledavanja sabora i upoznavanja s njegovom poviješću i radom.

Na sastanku s gdin. Kajtazijem razgovaralo se o romskom jeziku i njegovim dijalektima. Romski jezik zapravo je grupa različitih dijalekata, jer su Romi kao nomadi preuzimali riječi naroda u kojima su živjeli. Gdin. Kajtazi osobno se zalaže za promidžbu romskog jezika „Romani čib“ kao standardiziranog jezika dok za Bajaški dijalekt kaže da se u službenom govoru ne konzumira pa se niti ne bi trebao priznavati kao standardizirani dijalekt na kojem bi se tiskale publikacije, održavale konferencije ili slično.

Romski predstavnici protiv su takvog stajališta, jer u romskom naselju Capraške poljane kod Siska žive većinom Bajaši, a isto je i s Romima u Međimurju. Zato je vrlo važno da se Bajaški počne priznavati kao ravnopravan dijalekt romske zajednice.

Osim romskog jezika razgovaralo se i o problemima romske zajednice. Financiranje obrazovanja Roma u Srednjoj strukovnoj školi Kotva u Petrinji još nije riješeno, romsko civilno društvo ima velikih problema s financiranjem, socijalne usluge Romima se uskraćuju i prekidaju radi neobjašnjivih razloga. Na povećanje siromaštva utječu i nove zakonske regulative u trgovanju sekundarnim sirovinama koje Romima predstavljaju dodatna financijska opterećenja. Gdin. Kajtazi obećao je učiniti sve u njegovoj moći kako bi pomogao riješiti probleme s kojima se Romi susreću do kraja svog mandata 2015.g. Posebno se osvrnuo na ideju osnivanja „socijalnih zadruga“ radi omogućavanja Romima nastavljanja bavljenja djelatnošću trgovanja sekundarnim sirovinama.

Nakon sastanka sa saborskim zastupnikom, razgledavanje sabora trajalo je sat vremena uz pratnju saborskog vodiča.  Naši romski predstavnici imali su priliku fotografirati se u sabornici te vidjeti mjesto gdje se uređuju gospodarski, politički i pravni odnosi od interesa za Republiku Hrvatsku.

Slične objave

Back to top button