Održana radionica “Stambeno zbrinjavanje” na područjima od posebne državne skrbi

Dana 30.09.2013.g. održana je radionica u suradnji “Centra za civilne inicijative” i “Projekta građanskih prava” Sisak, Područnog ureda u Vrginmostu, na temu ”Stambeno zbrinjavanje na PPDS-i”.

Ista je održana s početkom  u 11:00 h, u prostorijama Ureda “CCI” Vrginmost. Radionica je organizirana u sklopu  Europskog projekta CCI “U potrazi za demokracijom” s ciljem dobre i uspješne suradnje nevladnih udruga kako na terenu tako i izvan njega.

Zbog velikog interesa stanovništva tog kraja, odaziv je bio više nego odličan. Ista je brojala  više od 15 sudionika. Voditelji predmetne radionice bile su: pravna savjetnica CCI Kljaić Danica i pravna savjetnica “PGP-a” Žmukić Danijela.

U prvom dijelu radionice pravna savjetnica “CCI” D.K. upoznala je sudionike sa bitnim Izmjenama i dopunama ZPPDS koje su stupile na snagu 01.05.2013.g., objavljene u (NN 51/13), o samom postupku podnošenja zahtjeva za STZB, te rokovima i načinu formiranja Lista prioriteta za tekuću godinu.

Pravna savjetnica PGP-a D.Ž. upoznala je sudionike oko same promjene središnjeg tijela nadležnog za rješavanje stambene problematike – Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, osvnivanju Županijskih ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje,  te   njihovim  nadležnostima, otkupnim cijenama stanova na PPDS-u, u skladu s Uredbom o uvjetima za kupnju obiteljske kuće ili stana u državnom vlasništvu na područjima posebne državne skrbi (NN 19/11, 56/11 i 3/13), te inim.

U drugom dijelu radionice vođena je rasprava, sudionici su postavljali pitanja u vezi konkretnih slučajeva, te  ukazali na vidljivost što većeg broja nepravilnosti u samom načinu i postupanju pri stambenom zbrinjavanju.

Zaključno, dogovorena je pomoć dionicima radionice kao i ostalim podnositeljima zahtjeva za stambenog zbrinjavanje, oko ulaganja pritužbe Pučkom pravobranitelju, njihovim upoznavanjem s nepravilnostima i diskriminacijom prilikom dodjela stanova i obiteljskih kuća u državnom vlasništvu, s posebnim naglaskom na pomoć podnositeljima/korisnicima koji se bore s podužim čekanjem pri isporuci osnovnog građevinskog materijala.

Ispis

Možda vam se svidi