Vijesti

Okrugli stol na temu prijedloga Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći

Dana 12.06.2013.g. Ministarstvo pravosuđa organiziralo je Okrugli stol na temu prijedloga Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći. Uvodnu riječ dao je Orsat Miljenić, ministar pravosuđa koji je izjavio da će novi Zakon poboljšati postojeći sustav besplatne pravne pomoći.

Prijedlog novog zakona prisutnima je prezentirala Renata Duka, načelnica Sektora za propise građanskog i trgovačkog prava u Upravi za građansko, trgovačko i upravno pravo. Prema novom Zakonu primarna pravna pomoć se širi na sva pravna područja a korisnici će ostvariti besplatnu pravnu pomoć bez podnošenja zahtjeva, dakle pravni savjet moći će se dobiti bez ishođenja dokumenata u svrhu provjere imovinskog cenzusa. U odnosu na pružatelje, predviđeno je projektno financiranje.

Imovinski kriteriji za sekundarnu pravnu pomoć trebao bi biti blaži te bi ga činila proračunska osnovica po članu kućanstva u iznosu od 3.326,00 kn.

Dunja Čurčija, predstavnica PGP Sisak te članica Povjerenstva za besplatnu pravnu pomoć, a i radne skupine istaknula je kako je najbitniji element upravo onaj financijski koji onemogućuje kvalitetno pružanje besplatne pravne pomoći. Ista je naglasila kako udruge, trenutno pružaju besplatnu pravnu pomoć putem donacija međunarodnih organizacija, od kojih je najveći UNHCR. Upozorila je na problem opstanka udruga kao pružatelja s obzirom da međunarodne organizacije ne financiraju više pružanje besplatne pravne pomoći, a s čim se složila i Ljiljana Božić Krstanović iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, koja je istaknula kako su mnoge udruge bile prisiljene „zatvoriti svoja vrata“.

Prof. Alan Uzelac također je naglasio financijski element kao najbitniji, komparirajući uspješne europske sustave besplatne pravne pomoći.

Jagoda Novak iz Ureda pučkog pravobranitelja predložila je da se i građanima pod ovrhama omogući pravo na besplatnu pravnu pomoć.

Novi zakon ići će u saborsku proceduru prije ljetne stanke.

Slične objave

Back to top button