Vijesti

Sastanak o primarnoj pravnoj pomoći u Slavonskom Brodu

Dana 24. siječnja 2013.g. Projekt građanskih prava Sisak posjetio je Informativno pravni centar u Slavonskom Brodu, a sve u sklopu projekta Jačanje uloge udruga civilnog društva u pružanju primarne pravne pomoći financiranog od strane Britanskog veleposlanstva Zagreb.

Tema sastanka je bila primarna pravna pomoć, položaj udruga u pružanju iste, te problemi koji se susreću u praksi. Sastanak je održan u prostorijama IPC-a gdje se ujedno i pruža besplatna pravna pomoć odnosno primaju stranke., a istom su nazočile Nataša Kovačević, voditeljica ureda, Marina Barić-Gačić, pravna savjetnica IPC-a, Dunja Čurčija, pravni savjetnik PGP-a, te Saša Zeljug, pravni asistent PGP-a Sisak.

Dunja Čurčija, pravni savjetnik PGP-a Sisak prikazala je istima način na koji PGP Sisak pruža besplatnu pravnu pomoć putem rješenja o odobravanju besplatne pravne pomoći ističući kako PGP Sisak ispunjava zahtjeve za stranke, predaje ih nadležnom uredu državne uprave, podiže rješenja putem punomoći, po potrebi sastavlja podneske pred javnopravnim tijelima ali i plaća upravne pristojbe na iste a sve u svrhu pružanja kvalitetne besplatne pravne pomoći, iako udruge nisu financirane za sve što rade prilikom iste.

Nataša Kovačević, voditeljica ureda istaknula je kako trenutno nemaju niti kapaciteta niti financijskih sredstava za pružanje besplatne pravne pomoći „kroz“ Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći. Kao najveći problem istaknula je financije, te je naglasila kako udrugama treba putem Zakona o besplatnoj pravoj pomoći osigurati pružanje besplatne pravne pomoći na način da se iste financiraju projektno jer, trenutno za 2.000,00-3.000,00 kn koje sada ostvare u cijeloj godini od Ministarstva pravosuđa jest iznos koji nije dostatan niti za mjesečno primanje jednog pravnog savjetnika. Nadalje, ista je istaknula kako je sam sustav podnošenja zahtjeva za pravno savjetovanje nefunkcionalan te kako IPC nema niti kapaciteta a niti financijskih sredstava za takvo pružanje besplatne pravne pomoći. Ujedno, Nataša je istaknula važnost riješavanja problema financiranja udruga iz državnog proračuna jer je se postavlja pitanje što će biti s udrugama kada međunarodni donatori prestanu izdvajati sredstva za financiranje pružanja besplatne pravne pomoći. Zaključno, ista je istaknula kako je glavna djelatnost IPC-a upravo pružanje besplatne pravne pomoći i kako želi i ima namjeru pružati besplatnu pravnu pomoć putem ZBPP-i, ali kako je to trenutno nemoguće.

Zaključno, prisutni su se složili kako je sam sustav prebikoratiziran i ne ide u prilog niti korisnicima a niti pružateljima, te kako su izmjene Zakona nužne.

Slične objave

Back to top button